Hoe moet je vloerisolatie aanbrengen?

Het isoleren van een huis brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt het klimaat in huis beter beheersen, besparen op je energierekening, omdat je ook minder hoeft te stoken en je huis wordt meer geld waard. Nu is het isoleren van een woning wel een forse investering, maar je verdient de investering terug, je kunt ook de kosten beperken door bij de overheid een subsidie aan te vragen. De eerste stap om het huis te isoleren is door vloerisolatie aan te brengen. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? In onze blog vertellen we er meer over.

Het verschil in vloerisolatie

Nu vraag je jezelf af wat het verschil is in vloerisolatie, maar het is nu eenmaal een feit dat de ene vloerisolatie de andere niet is. Je kunt de vloer namelijk op verschillende manieren isoleren. Dan spreken we feitelijk over een vloer isoleren aan de bovenkant of de onderkant of je kiest voor bodemisolatie. Vaak wordt bodemisolatie alsnog met een vloerisolatie gecombineerd, zodat de kou niet door de vloer het huis in kan komen. Welke soort vloerisolatie je kiest, is afhankelijk van de mogelijkheden en je budget.

Vloerisolatie aan de onderkant

De vloerisolatie aan de onderkant is de meest effectieve vorm van vloerisolatie, maar het kan ook een ingrijpende klus zijn als bijvoorbeeld je ondervloer aan vervanging toe is. Vooral bij oudere woningen (voor het bouwjaar 1979) is het meer regel dan uitzondering dat de draagvloer moet worden vervangen. Die klus moet je dus eerst klaren voordat je met het isolatiemateriaal aan de slag kan gaan. Een ander punt van aandacht is de toegankelijkheid, want je hebt een luik naar je kruipruimte nodig en de kruipruimte moet ook minimaal 50 centimeter hoog zijn. Anders komen er nog meer werkzaamheden bij, zoals het uitgraven van een kruipruimte en het laten aanbrengen van een toegangsluik.

Vloerisolatie aan de bovenkant

Vloerisolatie aan de bovenkant is de minst ingrijpende vorm, want je hoeft alleen je leefvloer te verwijderen om het isolatiemateriaal te brengen. Nadelen van een vloerisolatie aan de bovenkant is dat je kant hebt op koudebruggen en vochtvorming onder je vloer. Wat weer resulteert in bijvoorbeeld houtrot en schimmelvorming. Je moet dus goed nadenken of je voor deze isolatiemethode, maar vooral het juiste isolatiemateriaal kiest. Om problemen in de toekomst te kunnen voorkomen.

Bodemisolatie

Bij een bodemisolatie wordt feitelijk de bodem van de kruipruimte voorzien van isolatiemateriaal. Dit kunnen bijvoorbeeld dekens, platen of parels zijn. Ook PUR-schuim wordt redelijk vaak gebruikt, omdat het schuim alle hoeken, gaten, kieren en naden kan bereiken. Het nadeel is dat PUR-schuim relatief duur is en ook voor een ammoniakgeur in en rondom het huis zorgt. De geur verdwijnt wel weer na enkele dagen, maar het stinkt wel. Zeker in vergelijking met andere bruikbare isolatiemateriaal, zoals glaswol, steenwol, EPS en XPS. Ook voor vloerisolatie is overigens een toegankelijke kruipruimte met een minimale hoogte van 50 centimeter nodig. Ondanks dat is het soms mogelijk om ook van buitenaf een kruipruimte te isoleren.

Aanbevolen artikelen