Het vervangen van je dakpannen: waarom?

Je dakpannen vervangen… dat is geen alledaags klusje zoals schoonmaken of opruimen. Toch is het klus die wellicht ook bij jou moet gebeuren. Lees hier wanneer en waarom je je dakpannen moet vervangen en waarom je deze klus niet al te lang moet uitstellen. 

Redenen om dakpannen te vervangen

Op veel Nederlandse woningen liggen dakpannen. Dakpannen zijn relatief gezien niet erg prijzig en kunnen vaak lang mee. Toch kan het voorkomen dat de dakpannen van je woning vervangen moeten worden. Dat kan om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat de huidige dakpannen van een woning oud zijn. Wanneer de dakpannen broos zijn, is dat een teken dat ze toe zijn aan vervanging. Op die manier kun je namelijk lekkages voorkomen. Een andere reden waarom dakpannen vervangen moeten worden, is het weer. Wanneer het namelijk hard gewaaid heeft of het heeft zelfs gestormd, kan het zijn dat er dakpannen van je woning zijn afgewaaid. Het is dan belangrijk om deze dakpannen weer aan te vullen. Op die manier wordt je dak weer waterdicht. De laatste reden om dakpannen te vervangen is om je huis een andere uitstraling te geven. Wanneer je kiest voor dakpannen met een andere kleur of vorm dan je huidige dakpannen, zul je zien dat je huis er heel anders uitziet. Dakpannen maken namelijk een groot deel uit van het uiterlijk van je huis. 

Dakpannen vervangen heeft verschillende voordelen

Wanneer je ervoor kiest om de dakpannen van je woning te vervangen, heeft dit verschillende voordelen. Het eerste voordeel is de levensduur van een dakpan. Deze is namelijk erg lang. Een dakpan kan wel zo’n honderd jaar meegaan. Het is dus een klus die je niet vaak hoeft te doen en waar je lange tijd veel plezier van kunt hebben. Een ander voordeel is het onderhoud. Dakpannen hebben namelijk niet veel onderhoud nodig. Wel is onderhoud heel belangrijk om de kans op beschadigingen zo klein mogelijk te houden. Je kunt dakpannen gelukkig zelf gemakkelijk schoonmaken. Het is het handigst om dat te doen met een hogedrukspuit. Doe dit dan ook regelmatig. Wanneer je mos aantreft op de dakpan, is het ook belangrijk dit te verwijderen. Als er te veel mos op de dakpan zit, kan dat er namelijk voor zorgen dat het water niet goed genoeg wegstroomt. Aan de kant ermee dus! Het laatste voordeel is de tijd waarop dakpannen geplaatst worden. Dit is namelijk een klus die niet erg veel tijd in beslag neemt. Dakpannen kunnen relatief snel worden geplaatst.

Het dak renoveren

Meestal functioneert het dak weer goed wanneer beschadigde dakpannen worden vervangen. In sommige gevallen is dat echter niet genoeg. Wanneer de schade bijvoorbeeld een heel groot deel van het dak betreft, is het verstandiger te kiezen voor een dakrenovatie.

Aanbevolen artikelen