Om echt lekker onderuit te zitten op een terras dat je zelf hebt aangelegd, moet er nog een hoop werk gebeuren. Gelukkig is deze klus lekker overzichtelijk!
De zomer is er om van te genieten. En dat genot wordt enkel groter wanneer jij er alles aan doet om het oppervlak waar je zit zelf op te bouwen. Dit geeft zo veel meer voldoening! Alleen tja, alg kan op je tegels groeien en onkruid komt er tussendoor. Conclusie: niet voor tegels kiezen. Houten planken zijn the way to go! Bouw je eigen vlonder op. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.
Meten
Meet het oppervlak op waar je komt te zitten. Dat bepaalt namelijk hoeveel planken en balken je nodig hebt om je vlonder mee op te bouwen. Geef de juiste maten door aan je houtspecialist, zodat hij of zij ze voor je op maat kan maken. Kies de kleur van de houten onderdelen pas uit in de speciaalzaak zelf, omdat catalogi – zowel online als op papier – hier een vertekend beeld van geven. Zo voorkom je teleurstellingen.
Ruimte
Een vaste tussenruimte voor alle onderdelen is erg belangrijk, aangezien het hout moet kunnen werken. Hiermee wordt het uiteenzetten en krimpen bedoeld wanneer de temperatuur daalt of stijgt. Houd dan ook een vaste afstand van tussen de zes en acht millimeter.
Ondergrond
Je constructie staat niet veilig op een ondergrond die je niet kunt vertrouwen. Daarom raden we je van harte aan om drainage onder je vlonder aan te brengen. Zo wordt overtollig water opgenomen en afgevoerd. Een schuin oppervlak is eveneens handig om je bouwwerk op neer te zetten, zolang je vlonder zelf maar waterpas is. Daarnaast is een worteldoek verstandig om neer te leggen, aangezien onkruid nu geen kans meer krijgt om je lastig te vallen.
Onderbalken
Per houtsoort geldt een bepaald minimum aan onderbalken. Meer mag, minder niet, want dan ondermijn je de stabiliteit van je vlonder. Je houtspecialist kan je precies vertellen hoeveel je er nodig gaat hebben. Plaats alle onderbalken op precies gelijke hoogte. Ze mogen niet meer kunnen bewegen of verschuiven.
Eerste plank
Zodra de eerste plank haaks en recht ligt, mag de rest ook geen probleem vormen. Tenminste, zolang de constructie eronder helemaal in orde is. Zodra er één vlonderplank scheef komt te liggen, haal je die weg en werk je terug naar het punt waar het fout ging. De eerste plank mag je met behulp van vlonderschroeven vastzetten.
Volgende planken
Tja, gewoon leggen, zouden we zeggen. Zolang je maar die vaste afstand aanhoudt, kun je eigenlijk niks verkeerds doen. Gebruik speciale T-stukjes om zeker te zijn dat je je niet vergist.
Laatste plank
Die schroeven gebruik je ook om de laatste plank te bevestigen. Uiteraard moeten dan alle voorgaande onderdelen helemaal parallel aan elkaar liggen.
Randen
De onderkant van je vlonder is geen prettig gezicht. Het breekt de idylle! Pak dan een paar overgebleven planken en onttrek die onderzijde aan je blik. En ja, weer houd je diezelfde tussenruimte aan.
Klaar!
Maak je vlonder gereed door die naar eigen inzicht in te richten en goed aan te vegen. Nu mag die zomer wel komen!