Duurzaam op vakantie? Dat kan ook samen met de hond(en)

Duurzaam op vakantie? Dat kan ook samen met de hond(en)

Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker in onze samenleving, waarbij de focus ligt op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het respecteren van de natuur. Voor hondenbezitters kan het echter een uitdaging zijn om een milieuvriendelijke vakantie te plannen waar ook de viervoeters welkom zijn. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om duurzaam op vakantie te gaan, samen met je hond(en). In dit artikel bespreken we enkele tips voor milieuvriendelijke vakantiebestemmingen, zoals leuke campings en vakantiehuisjes waar zowel jij als je hond kunnen genieten van een groen avontuur.

Waarom kiezen voor een duurzame vakantie met je hond?

Een duurzame vakantie biedt tal van voordelen, zowel voor het milieu als voor jezelf en je hond. Door te kiezen voor milieuvriendelijke accommodaties en activiteiten, help je de natuurlijke omgeving te behouden en zorg je voor een schonere planeet. Daarnaast biedt een duurzame vakantie vaak de kans om dichter bij de natuur te komen, wat zorgt voor een rustgevende en verrijkende ervaring.

Voor honden biedt een duurzame vakantie volop mogelijkheden om te genieten van de natuur, lange wandelingen te maken en te spelen in een natuurlijke omgeving. Dit draagt bij aan hun fysieke gezondheid en mentale welzijn. Bovendien kun je met een duurzame vakantie vaak kosten besparen door te kiezen voor milieuvriendelijke en eenvoudige accommodaties, zoals campings en eco-vriendelijke vakantiehuisjes.

Tips voor duurzame vakantiebestemmingen met je hond

1. Eco-vriendelijke campings

Campings zijn van nature vaak milieuvriendelijker dan hotels of resorts, en er zijn steeds meer campings die extra stappen zetten om hun ecologische impact te minimaliseren. Deze campings bieden een natuurlijke omgeving waar je hond vrij kan rondlopen en genieten van de buitenlucht.

 • Camping De Roos (Nederland): Gelegen in Overijssel, biedt deze camping ruime plaatsen in een natuurlijke omgeving aan de Vecht. De camping maakt gebruik van duurzame energie en heeft een natuurlijk zwemmeer waar je hond heerlijk kan afkoelen. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving waar honden welkom zijn.
 • Camping Nature Ferie (Denemarken): Deze camping is geheel gericht op duurzaamheid met zonne-energie, biologische producten en afvalscheiding. Het biedt ruime kampeerplaatsen en diverse faciliteiten voor honden, zoals een hondenbad en speciale uitlaatgebieden.
 • Greencamp at Home (Nederland): Deze pop-up campings bieden kampeerplekken bij boeren en op landgoederen, waarbij de focus ligt op duurzaamheid en natuurbehoud. Hier kun je samen met je hond genieten van rust, ruimte en prachtige wandelingen door de natuur.

2. Duurzame vakantiehuisjes

Voor wie liever iets meer comfort wil, zijn er ook tal van duurzame vakantiehuisjes beschikbaar. Deze huisjes waar honden zijn toegestaan, zijn ontworpen met oog voor het milieu en bieden vaak extra voorzieningen voor honden.

 • Natuurhuisje.nl: Deze website biedt een uitgebreide selectie van milieuvriendelijke vakantiehuisjes in heel Europa. Veel van deze huisjes zijn gelegen in rustige, natuurlijke omgevingen waar je hond vrij kan rondlopen. Ze zijn vaak gebouwd van duurzame materialen en maken gebruik van hernieuwbare energie.
 • De Groene Mus (Nederland): Gelegen in de Achterhoek, biedt dit vakantiehuisje een volledig ecologische ervaring. Het huisje is gebouwd van natuurlijke materialen en draait op zonne-energie. De grote tuin is omheind, zodat je hond veilig kan spelen en verkennen.
 • Hof van Saksen (Nederland): Dit vakantiepark in Drenthe biedt luxe, duurzame bungalows die speciaal zijn ontworpen voor hondenbezitters. De bungalows hebben een omheinde tuin en zijn gebouwd met duurzame materialen. Het park zelf zet zich in voor duurzaamheid met groene energie, afvalscheiding en waterbesparende maatregelen.

TIP: Persoonlijk vinden wij de Veluwe een schitterende regio om naar toe te gaan. Je kunt hier gemakkelijk een huisje vinden. Bijvoorbeeld een vakantiehuis op de Veluwe met omheinde tuin voor honden.

3. Hondvriendelijke eco-lodges

Eco-lodges bieden een luxe en milieuvriendelijke vakantie-ervaring, vaak gelegen in afgelegen gebieden waar je echt kunt ontsnappen aan de drukte van alledag.

 • EcoLodge L’Isola (Frankrijk): Gelegen in de Franse Alpen, biedt deze eco-lodge een prachtig uitzicht en een volledig duurzame ervaring. Honden zijn welkom en kunnen genieten van de omringende natuur. De lodge maakt gebruik van zonne-energie en heeft een biologische moestuin.
 • Eco Retreats (Verenigd Koninkrijk): Gelegen in Wales, bieden deze eco-lodges een rustige ontsnapping midden in de natuur. Ze zijn zelfvoorzienend en maken gebruik van duurzame energiebronnen. Honden zijn welkom en kunnen zich uitleven in de uitgestrekte bossen en velden rondom de lodges.

4. Tips voor duurzame activiteiten met je hond

Naast het kiezen van een milieuvriendelijke accommodatie, zijn er ook tal van duurzame activiteiten die je samen met je hond kunt ondernemen.

 • Wandelen in natuurgebieden: Veel natuurgebieden hebben wandelpaden waar honden welkom zijn. Kies voor routes die goed gemarkeerd zijn en blijf op de paden om de natuur te beschermen. Zorg er ook voor dat je afval meeneemt en geen schade aanricht aan de omgeving.
 • Fietsen met je hond: Fietsen is een milieuvriendelijke manier om de omgeving te verkennen. Er zijn speciale fietskarren beschikbaar waarin je hond kan meerijden, of je kunt kiezen voor een hondenfietsmand voor kleinere honden.
 • Zwemmen in natuurlijke wateren: Kies voor schone, natuurlijke zwemlocaties waar honden welkom zijn. Vermijd echter gebieden waar kwetsbare ecosystemen zijn of waar zwemmen verboden is om de natuur te beschermen.

Waar ga jij genieten van een duurzame vakantie, samen met de hond?

Een duurzame vakantie met je hond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door te kiezen voor milieuvriendelijke accommodaties zoals eco-vriendelijke campings, vakantiehuisjes en lodges, kun je genieten van een groene vakantie die zowel jou als je hond ten goede komt. Met tal van duurzame activiteiten en praktische tips voor milieuvriendelijke producten, kun je jouw vakantie-ervaring verrijken en tegelijkertijd bijdragen aan de bescherming van onze planeet. Dus pak je spullen, neem je hond mee en ga op pad voor een onvergetelijke, duurzame vakantie!

Aanbevolen artikelen