Voor welke woningen moet je een energielabel aanvragen?

Is het zo dat alle gebouwen of woningen verplicht een energielabel moeten hebben? Nee, dat is zeker niet het geval. In 2015 zijn door de overheid aan alle woningen/gebouwen in ons land een voorlopig energielabel afgegeven. Alleen in bepaalde situaties is het noodzakelijk om dit voorlopige label om te zetten naar een definitief label.

Verkoop of verhuur

Een energielabel aanvragen is verplicht als je jouw woning wilt/gaat verhuren. Om een verhuurovereenkomst conform de wet op te stellen, moet in deze overeenkomst vermeld worden wat het label is. Als dit niet vermeld wordt, is de huurovereenkomst wettelijk gezien niet geldig.

Dit is ook het geval als je jouw woning gaat verkopen. In de verkoopovereenkomst moet ook het energielabel opgenomen worden. Mocht dit energielabel niet aangevraagd zijn, is het zelfs niet mogelijk om jouw woning te verkopen.

Enkele uitzonderingen

Wel is het goed om te weten dat er enkele uitzonderingen bestaan. Zo geldt een energielabel niet voor woningen met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar. Ook een woning die onteigend is en gesloopt gaat worden, hoeft niet over een energielabel te beschikken.

Dit is ook het geval als je in een monument woonachtig bent. Een monument hoeft geen energielabel te hebben. Overigens moet je in dat geval wel met andere wetten en regels rekening houden. Voor de monumenten in ons land zijn namelijk meerdere wetten en regels vastgesteld.

Ben je van plan om jouw woning tijdelijk te verhuren? Als de periode korter dan 4 maanden is, hoef je ook geen energielabel aan te vragen. Dit is overigens ook het geval als je slechts één kamer gaat verhuren. Een energielabel geldt namelijk voor alleen een complete woning en niet voor losse kamers. 

Kortom: ga goed na of je verplicht bent om een energielabel aan te vragen!

Aanbevolen artikelen