Zelf een deur maken?

Wil je graag zelf een deur maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Gelukkig is het maken van een deur niet heel ingewikkeld. Je weet wat ze zeggen: Meten is weten! Dat is het belangrijkste. Hoe kun je beginnen met het maken van een deur? Lees gauw verder! 

Wat voor deur? 

Kijk eerst naar wat voor soort deur je wilt maken. Gaat het om een voordeur? Of een gewone draaideur? Je kunt ook kiezen voor een schuifdeur. Belangrijk is dat je kijkt naar hoe de deur open gaat. Hier moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van de deur en het opmeten van de afmetingen. Bij een schuifdeur moet je bijvoorbeeld ruimte langs de muur vrijlaten, terwijl dat bij een draaideur niet hoeft. 

Meten! 

Zoals ik eerder al zei: meten is weten! Zorg er dus voor dat je alles tot op de details meet. En meet het niet één keer, maar doe het meerdere keren. Zo weet je zeker dat je de juiste afmetingen hebt. Houdt ook rekening met het kozijn. Er moet aan de zijkanten van de deur en de boven en onderzijde van de deur minimaal 5mm ruimte zitten. Zorg ervoor dat je goed meet hoeveel materiaal je nodig hebt, voordat je materiaal aanschaft. Straks heb je te weinig of te veel materiaal. Afhankelijk van de afmetingen kun je beginnen met het maken van een bouwtekening. Vergeet ook niet dat je niet alleen materiaal nodig hebt voor het maken van de deur, maar ook bijvoorbeeld een deurklink. Zwart deurbeslag is altijd wel goed en past bij de meeste interieurstijlen. 

In elkaar zetten 

Bij het in elkaar zetten van de deur is het belangrijk dat je goed kijkt naar de bouwtekening. Hier heb je als het goed is duidelijk staan hoeveel planken je gebruikt en hoe. Ook waar de scharnieren komen moeten hier duidelijk op staan. Als je de deur zelf eenmaal in elkaar hebt gezet is het tijd om de deur af te hangen. Dit is het moment waar je de deur installeert en het zwart deurbeslag erin verwerkt en eventueel een slot. 

Het zelf maken van een deur is ideaal als je op zoek bent naar een specifieke stijl die normaal gesproken niet te koop is of als je unieke afmetingen hebt in jouw huis. Deuren komen vaak in standaard maten, dus als dat in jouw geval niet zo is kun je eigenlijk ook niet anders dan zelf een deur maken. Eventueel kun je een deur op maat laten maken door een andere partij.

Aanbevolen artikelen