Waarom en hoe isoleren?

Als je druk bezig bent met alles verduurzamen heb je vast weleens gehoord van isoleren. Isoleren is eigenlijk het dichten van ruimtes op een manier zodat warmte, kou of geluid minder naar binnen of buiten kan. Voor het duurzamer wonen gaat het vooral over het isoleren tegen warmte en kou. In een goed geïsoleerde woning heb je in de winter het niet koud in huis, maar in de zomer ook niet te warm. 

Waarom? 

Het isoleren van jouw huis is erg belangrijk op het vlak duurzaamheid. Als jouw huis niet goed geïsoleerd is betekent dat het in de winter al snel erg koud in de woning wordt. Dit resulteert vaak in het omhoog zetten van de verwarming. De verwarming probeert dan hard om de woning te verwarmen, maar door het gebrek aan isolatie vaagt de warmte continu weg. Zo ben je dus veel energie en gas kwijt aan het verwarmen van de woning. In de zomer is het ook problematisch. Zo wordt het juist erg warm in de woning door het gebrek aan isolatie. Er is geen verkoeling en de oplossing wordt dan maar een airco. Airco’s zijn verreweg van duurzaam en kosten erg veel energie. Goede isolatie kan al deze problemen voorkomen. Het is een investering om goede isolatie aan te leggen, maar uiteindelijk ‘verdien’ je die investering weer terug met het geld dat je bespaart aan energie. 

Hoe? 

Je kunt zelf isolatie aanleggen of het door een bedrijf te laten doen. Er zijn veel verschillende materialen die je kunt gebruiken om een ruimte te isoleren. Zo is er glaswol, steenwol, pir platen en nog veel meer. Glaswol is een veelgebruikt materiaal dat erg veelzijdig is. Zo kun je het in rollen krijgen, waardoor het makkelijk aan te leggen is. Het materiaal is geschikt voor het isoleren van schuine daken, vloeren, wanden en gevels. Je kunt het dus voor veel doeleinden gebruiken. 
Je kunt ervoor kiezen om zelf jouw woning te isoleren. Dit is echter niet aan te raden, mits je er al ervaring mee hebt. Anders ben je straks meer geld kwijt, doordat iemand jouw fouten moet oplossen. Het isoleren van de woning kan het beste gedaan worden als je al bezig bent met het renoveren van onderdelen van de woning. Zo kun je makkelijk isolatie in de vloer, wanden en daken aanleggen. Als je ervoor kiest om het zelf te doen, zorg er dan voor dat je iemand met meer ervaring om hulp vraagt. Zo kun je voorkomen dat je mogelijk grote fouten maakt. 

Aanbevolen artikelen