Is jouw CV ketel toe aan vervanging? Wat is dan de beste keuze? Een nieuwe CV ketel of een alternatief. En kun je beter een CV ketel huren of kopen?

Alternatieven 

Als je op zoek bent naar een alternatief voor een CV ketel in Friesland dan kun je verschillende opties overwegen. Zo kun je kiezen voor een hybride warmtepomp, zelfstandige warmtepomp, zonneboiler, elektrische ketel of infraroodpanelen. Helaas kosten deze opties allemaal best veel geld en zijn ze niet allemaal even duurzaam. Infraroodpanelen zijn bijvoorbeeld enigszins duurzaam in combinatie met zonnepanelen, maar dan moet je ook investeren in zonnepanelen. Dan ben je dus ruim 4000 euro kwijt aan infraroodpanelen en dan moet je ook nog zo’n 10 duizend euro investeren in zonnepanelen voor een huishouden van 2 personen. Als je dus met meer mensen in huis zit dan moet je nóg meer investeren in zonnepanelen. Dat is wel een hele investering. Tegenwoordig zijn er wel steeds meer CV ketels die wel duurzamer zijn. Je kunt dus nog altijd een nieuwe CV ketel kiezen.

Het is belangrijk om te kijken wat bij jou en de woning past en wat het budget is. De alternatieven die hierboven genoemd zijn vallen al gauw in een budget boven de 2000 euro. Een CV ketel vervangen varieert ook in kosten. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de woning, hoe goed de woning geïsoleerd is, wat voor soort woning is en andere factoren. Om een goed inzicht te krijgen in de kosten is het goed om bij verschillende aanbieders een offerte aan te vragen.

Kopen of huren? 

Indien je geen budget het om te kopen, kun je ook het huren van een CV ketel overwegen. Zo kun je ook rustig doorsparen om een goede duurzame CV ketel te kopen. Het voordeel van het huren van een CV ketel is dat je geen onverwachte kosten hebt. Je bepaalt maandelijks een bedrag voor de CV ketel en verder niet. Ook als er onderhoud nodig is dan wordt dat vaak geregeld. Op deze manier hoef je niet meteen een beslissing te maken en kun je nadenken of je een alternatief kiest of toch een duurzame CV ketel kiest. 

Het nadeel van het huren van een CV ketel in de lange termijn is dat je erg veel geld betaald. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt had ook opgespaard kunnen worden om een nieuwe CV ketel te kopen.

Aanbevolen artikelen