Alle informatie over gordijnen

Zeg je privacy, zeg je gordijnen. In ieder huis hangt wel een bepaald soort gordijnen. Ze zorgen dus voor privacy, maar ook voor het dempen van geluid en lichtinval. Ook is het belangrijk dat het soort gordijn past bij het interieur van een huis. Kortom, allerlei aspecten om rekening mee te houden. Wij vertellen je hier van alles en nog wat van de meest populaire gordijnen. 

Soorten gordijnen 

Om te beginnen zijn er verschillende soorten gordijnen. Overgooigordijnen houden de ergste kou buiten en houden de felle zon tegen. Met deze gordijnen krijgt je interieur snel een warme, huiselijke sfeer en zorg je daarnaast voor genoeg privacy. Meestal verduisteren ze compleet, omdat ze erg dicht van structuur zijn. Er bestaan ook nog in-betweens. Over het algemeen zijn dit wat dunnere gordijnen en zijn redelijk transparant. Ze laten een deel van het zonlicht door en beperken inkijk van buitenaf. Tenslotte zijn er ook nog vitrages. Overdag dienen ze tegen inkijk en in de avond als onder gordijn voor je andere gordijn. Het is aan jou wat je mooi vindt en in welke mate je lichtinval en privacy belangrijk vindt. Kijk daarom eens op de website van Raamdecoratie.com voor het brede aanbod aan gordijnen. 

Let op kleur en materiaal

Kies voor een kleur die past binnen je interieur. Heb je veel spullen en decoraties in je huis staan, kies dan voor een basic, aardse tint qua kleur. Een kleur is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar het is misschien wel goed om te weten welke materialen er allemaal zijn. Vooral het materiaal van een overgordijn is belangrijk. Zo heb je gordijnen van katoen, linnen, acryl, polyester en viscose. Ga dus voor het aanschaffen van een gordijn op onderzoek uit naar welke materialen er allemaal zijn.

De plooi 

Na het uitkiezen van de soort, de kleur en het materiaal is het belangrijk om te kijken welke soort plooi je in je gordijnen wil hebben. Om te beginnen is er een enkele plooi. Dit is een goede optie wanneer je al zeer verduisterende gordijnen hebt. Vervolgens is er de dubbele plooi. Dit zorgt voor een vollere uitstraling aan je gordijn. Dit komt voornamelijk voor bij in-betweens en vitrages. Tenslotte bestaat er ook nog een driedubbele plooi. Deze plooi zorgt voor volume in je gordijnen en geeft het een luxe uitstraling. De driedubbele plooi laat wel minder licht door dan enkele of dubbele plooien. De keuze voor een plooi ligt er dus maar net weer aan wat je persoonlijke voorkeur is. 

Aanbevolen artikelen