Maak jouw restaurant toekomstproof met deze milieuvriendelijke tips

Kartonnen tasjes

Nederlandse consumenten worden steeds bewuster als het gaat om het milieu. Dat is niet zonder reden, want de afgelopen jaren is ons behoorlijk duidelijk gemaakt dat het niet goed gaat met ons klimaat. Vele rapporten tonen aan dat de aarde snel opwarmt en dat dit serieuze gevolgen heeft voor mens en dier. Gelukkig nemen steeds meer mensen klimaatverandering serieus en passen zij hun levensstijl daarop aan. Hun eetpatroon is daar een belangrijk onderdeel van, want de voedingsindustrie heeft een groot aandeel in klimaatverandering. Als restaurant zijnde is het belangrijk dat je goed inspeelt op het veranderde eetpatroon van de Nederlandse consument. Om je hierbij te helpen hebben wij de onderstaande tips voor je opgesteld waarmee jij je restaurant toekomstproof kan maken. 

Schotel je klanten een divers menu voor 

Een menukaart vol met vlees en vis is niet meer van deze tijd. Het is aangetoond dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor veel CO2-uitstoot en daardoor zijn veel mensen steeds minder vlees gaan eten. Vleesvervangers en andere vegetarische of veganistische opties zijn daardoor zeer populair geworden. Denk daarbij aan tofu, tempeh, soja, peulvruchten, noten, zwammen, zaden, pitten en andere gerechten. Om je klanten goed te kunnen bedienen is het zaak om niet slechts 1 vegetarische optie op de kaart te hebben, omdat het moet. Nee, je moet zorgen dat je voldoende vegetarische en veganistische opties hebt om te voldoen aan de trend dat steeds minder mensen vlees eten. Daarnaast willen ook genoeg mensen nog steeds een stukje vlees, dus ook op dat gebied moet je voldoende opties hebben. 

Hoe bezorg je jouw product? 

Het bezorgen van gerechten is de afgelopen jaren zeer populair geworden. Tijdens de coronacrisis is dit alleen maar erger geworden, omdat vele restaurants noodgedwongen hun deuren moesten sluiten en het bezorgen van gerechten de enige manier was om inkomen te genereren. Het bezorgen van gerechten kan al heel snel een vervuilend iets worden. Wanneer je jouw gerechten verpakt in plastic en bezorgd in een vervuilende auto of op een scooter, dan ben je niet heel erg milieuvriendelijk bezig. Klanten die een vegetarisch of veganistisch gerecht bestellen zullen dit waarschijnlijk niet erg waarderen. De vraag is dan of ze nog wel terugkomen bij jouw restaurant. Dus, het is zaak om je product op een milieuvriendelijke manier te verpakken. Denk hierbij aan kartonnen tasjes en andere papieren verpakkingen. Deze zijn namelijk 100% biologisch afbreekbaar. Ook kun je denken aan het bezorgen van je gerechten op elektrische fietsen en scooters.

Onderneem verantwoord 

Duurzaam ondernemen is niet alleen gericht op klimaat maar ook op het welzijn van de lokale buurt en mens. Zorg er daarom voor dat je op een verantwoorde manier onderneemt. Hierbij kun je denken aan het onderhouden van goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Betaal je personeel een eerlijk salaris, zodat ze niet afhankelijk zijn van fooien. Zorg ervoor dat ze veilig kunnen werken en ze zich op hun plek voelen. Geef je personeel het gevoel dat ze zich kunnen ontwikkelen, dat is beter voor hen en voor je eigen onderneming. Zo zorg je ervoor dat je personeel zich goed voelt. Dit zal ervoor zorgen dat je personeel je onderneming waardeert en dit zorgt voor meer efficiëntie.

Aanbevolen artikelen