Waar moet je rekening mee houden bij vloercoating?

Vloercoating is een prachtige toevoeging aan een gietvloer. Door de vloer te voorzien van een laag coating, is hij opnieuw beschermd tegen allerlei schade en invloeden van buitenaf en ziet hij er weer als nieuw uit. Vloercoating is dan ook een populaire methode om een vloer echt even op te knappen en ervoor te zorgen dat hij weer een flink aantal jaren vooruit kan, zonder dat je bang hoeft te zijn voor schade, of de werking van chemische stoffen die een vloer flink te pakken kunnen hebben. Maar waar moet je rekening mee houden als je de vloer in de coating gaat zetten?

Maak de vloer stof- en vuilvrij

Wie bezig gaat met vloercoating zal allereerst een stofzuiger en een dweil moeten pakken. Coating hecht zich namelijk niet goed aan de vloer als de vloer vies of stoffig is. Ga dan ook zeer nauwkeurig te werk; maak de vloer allereerst volledig stofvrij door de stofzuiger uitgebreid zijn werk te laten doen. Ga niet overhaast te werk, maar pak de klus nauwkeurig aan. Als dit eenmaal achter de rug is, kan je overgaan tot het dweilen van de vloer. Vuil heeft namelijk dezelfde werking als stof op de vloer; het zorgt ervoor dat de coating slecht hecht. Maak de vloer dus uitgebreid schoon en sla geen centimeter over, zodat je straks weet dat de vloercoating perfect blijft zitten en je niet bang hoeft te zijn dat je overnieuw moet omdat je toch even wat te laconiek hebt zitten schoonmaken.

Maak de vloer egaal

Vloercoating blijft het beste zitten als de vloer volledig egaal is. Daarom is het van belang om eventuele oneffenheden weg te werken, voordat je de coating aanbrengt. Dat wegwerken van de oneffenheden moet, net als het schoonmaken van de vloer, nauwkeurig gebeuren. Zorg ervoor dat de vloer volledig effen is en dat je dus alle gaten of scheuren opvult en eventuele bobbeltjes egaliseert. Met een schone en egale vloer zal de coating het beste blijven zitten.

Breng de coating aan

Vervolgens is het tijd om de coating aan te brengen. Ook bij dit klusje is nauwkeurigheid vereist; zorg ervoor dat je over de hele linie dezelfde hoeveelheid coating aanbrengt en doe dit met de grootst mogelijke zorg. Is de vloer eenmaal volledig voorzien van coating, dan doe je een stapje terug en bewonder je het resultaat. Vervolgens sluit je de deur en ga je een nachtje ergens anders slapen, want…

Het drogen duurt vrij lang

Het drogen van de coating is bijzonder belangrijk en kan een tijdje duren. Natuurlijk, na een of twee dagen kan je er al wel weer op je sokken overheen lopen, maar voordat je de kamer weer als vanouds kan gebruiken, zal je minstens een week moeten wachten. En het is echt belangrijk dat je de droogtijd van de coating goed in acht neemt. Is de vloer niet goed gedroogd, dan kan het heel goed zijn dat je het hele proces weer opnieuw kan aanvliegen. En dat is natuurlijk zonde.

Aanbevolen artikelen