Verschillende soorten bedrijfsafval op een rijtje

soorten bedrijfsafval

Het verwerken van afval wordt steeds ingewikkelder. Waar vroeger alles vaak in één grote bak werd gedeponeerd, moet afval nu keurig en netjes worden gescheiden. Voor iedere prul is er een specifieke prullenbak. Daarbij komt dan nog eens kijken dat niet ieder bedrijf hetzelfde afval produceert. Sommigen storten met name plastic, waar anderen juist van hun kartonnen koffiebekers af moeten. Met verschillende afvalstromen komen verschillende verwerkingsmethoden kijken, waarvoor weer verschillende prullenbakken moeten worden aangeschaft. Gelukkig past op ieder potje een dekseltje. In Nederland produceren bedrijven samen zo’n 1 miljard kilo aan afval per jaar, dus ondertussen zijn de methodes breed ontwikkeld. Zo zijn er duidelijke richtlijnen over welke soorten afval er gescheiden moeten worden aangeboden. Ook kun je bij bedrijven zoals MKB afval bijvoorbeeld containers huren om je afval mee te verwerken. 

Scheiden van bedrijfsafval 

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten afval: Papier en karton, hout, metalen, GFT en groenafval, kunststof, glas, textiel en gevaarlijke stoffen. Deze afvalsoorten mogen dus écht niet samen worden aangeboden. Iedere afvalsoort heeft daarbovenop nog eens zijn eigen connotaties. Zo mag je bij papier en karton bijvoorbeeld geen vervuild papier en karton stoppen, dit moet bij het restafval. Op diezelfde manier wordt verduurzaamd hout gezien als een gevaarlijke stof en mogen ook Tl-buizen en spaarlampen niet bij het glas. Let dus op voordat je begint met afval scheiden of je voldoet aan alle richtlijnen en uitzonderingen, en natuurlijk of je de middelen in huis hebt om het project van de grond te krijgen. 

Zorg voor schone afvalstromen

Het scheiden van afval mag dan verplicht zijn in Nederland, maar financieel gezien is het ook een verstandige keuze. Door de steeds toenemende belastingen op afval, kun je flink geld besparen door het nauwkeurig te scheiden. Daarbij zul je voortaan kunnen pronken dat jouw bedrijf aan het milieu denkt, en is het op die manier tevens een motiverende factor voor jouw werknemers. In dienst zijn van een milieubewust bedrijf is immers toch een stuk fijner dan in dienst zijn bij een grote vervuiler. Als je uitlopende soorten afval moet scheiden kun je misschien aan rolcontainers denken. Een rolcontainer is makkelijk te verplaatsen en zeker niet de duurste. Of je de jouwe nou koopt, huurt bij MKB afval, of tweedehands op de kop tikt, de voordelen van een goede afvalstroom zijn altijd de moeite waard. 

Aanbevolen artikelen