Eigen producten voor duurzamer eten

Wil jij écht duurzamer eten? Er zijn verschillende dingen die je hiervoor kunt doen. Zo kun je bij de lokale boer producten kopen in plaats van de supermarkt. Maar wat als je geen lokale boer in de buurt hebt? En zelfs bij de lokale boer vindt er nog veel uitstoot plaats. 

Groente en fruit 

Natuurlijk kun je niet alles groeien in eigen tuin. Toch zijn er veel mogelijkheden hiervoor. Zo hoef je minder naar de supermarkt of de boer en je groeit het zelf. Dit scheelt veel CO2 uitstoot, want de productie is al op de eindbestemming aanwezig. Wil je echt duurzaam bezig? Gebruik dan een composthoop met wormen en schaf een regenton aan voor het bewateren van jouw planten. Wormen breken compost goed af en maken hierbij ook nog eens een hele goede meststof. Zo hoef je ook geen compost te halen. Daarnaast is door wormen te gebruiken geen biobak nodig. Dit scheelt weer onnodig vervoer en afvalverwerking door de gemeente. 

Makkelijke groenten om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld courgettes en aubergines. Je kunt ook vrij simpel aardbeien in de tuin houden. Zorg er wel voor dat je jouw groenten goed beschermt tegen vogels en slakken. Anders blijft er weinig van over. 

Dieren houden? 

Naast groenten en fruit kun je natuurlijk ook dieren in de tuin houden. Denk hierbij aan kippen voor hun eieren of geiten voor hun melk. Belangrijk is hierbij dat je genoeg ruimte hebt voor de dieren. Ze moeten lekker rond kunnen lopen en beschutting hebben tegen het weer. Vooral als je kiest voor geiten is het belangrijk dat je ook een goede omheining hebt met schrikdraad. Zo is de kans kleiner dat ze uitbreken. Dit is niet altijd per se nodig, meestal werkt een goede schutting ook al gauw. Toch gebeurt het vaak genoeg dat ze uitbreken. Het is vooral handig om schrikdraad te overwegen indien je dicht bij wegen woont. 
Dieren houden is niet altijd duurzaam. Kippen houden is vrij makkelijk en minder schadelijk voor het milieu. Ze eten voornamelijk granen en gras en hun poep is minder schadelijk voor het milieu. Als je overgaat tot geiten of schapen is er alweer een grotere afdruk op het milieu. Je moet zorgen voor een goede bodembedekking in de stal en deze wordt dan vervuild met ammoniak van het plas en mest. Het mest moet je ook weer vervoeren en ook hier komt veel uitstoot vanaf. Denk er dus goed over na of het wel écht duurzamer wordt voor je. 

Aanbevolen artikelen