Veilig stoken

Al heb je het beste haardhout van de wereld, zonder een schoon schoorsteenkanaal kun je niet veilig stoken. Een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging liggen op de loer als je het niet goed aanpakt en dat willen we graag voorkomen. Je open haard één keer per jaar laten vegen is voldoende als je het als sfeerverwarming gebruikt. Bij intensief gebruik wordt twee keer per jaar aangeraden.

Let op de ventilatie 

Veilig aansteken doe je door het meest brandbare materiaal bovenop te leggen. Zo voorkom je veel schadelijke rook. Houd altijd de luchttoevoer open, ook als het vuur gedoofd is. De luchttoevoeren kunnen poas dicht als de blokken niet meer zichtbaar gloeien. Ook is het belangrijk om regelmatig as uit de open haard te verwijderen. Het is namelijk zo dat als de as tot aan het rooster komt, de onderkant niet meer geventileerd wordt. 

As verwijderen

Eenvoudig as verwijderen doe je met een asschep. Voor het aansteken van het vuur kun je hiermee de oude as egaliseren zodat er weer veilig gestookt kan worden. 

Voordelen asbed

Voor de isolatie van kou kun je het beste een asbed aanhouden, dit zorgt voor een betere verbranding. Lucht onder het vuur is hiervoor erg belangrijk en verwijderd niet al het as. 

Geen hars of verf

Stook met goed brandhout wat minimaal twee jaar gedroogd is. Een goede verbranding op gang brengen is moeilijk met nat hout. Vermijd ook hout met hars of verf, dit brengt een veel hogere uitstoot met zich mee. Papier gebruiken bij het aanmaken is geen goed idee, ook dit materiaal heeft een hogere uitstoot.

Waar rook is, is vuur?

Bij het branden geldt: hoe minder rookontwikkeling, hoe beter. Wij raden je aan om haard gereedschappen te gebruiken, denk aan een pook of tang. Gebruik voor een rustig vuur maximaal twee blokken hout om het vuur brandend te houden. Verplaats en verschuif het hout op tijd om het zuurstofgehalte op peil te houden. 

Wat je dichtbij haalt en gebruik van een haardplaat

Koop brandhout lokaal, want het verplaatsen ervan kost veel fossiele brandstof. De warmtestraling wordt met het gebruik van een haardplaat met 50 procent verhoogd. Haardplaten worden gemaakt van gietijzer en hoe dikker de plaat, hoe langer de straling aanhoudt. 

Je wordt op tijd gewaarschuwd

De rook kan blijven hangen als het windstil of mistig is. Dit kan plaatselijke luchtvervuiling     veroorzaken. Bovendien is een koolmonoxidemelder geen overbodige luxe. Je kunt er veel narigheid   mee voorkomen!

Aanbevolen artikelen