Waar dat feestje ook is…

Waar dat feestje ook is...

…het begint sowieso in jouw keuken! Want niet alleen het bijeengekomen gezelschap zorgt voor de juiste sfeer, ook jouw culinaire kunsten leveren een onmisbare bijdrage.

Sterker nog, jij bent zo’n keukenprins(es) die ervoor kan zorgen dat mensen vergeten waarom ze nou eigenlijk bij elkaar zijn gekomen. Zodra jouw lekkernijen hun smaakpapillen raken, gaan ze namelijk eventjes helemaal van de kaart en uit hun bol. Kortom, heeft zo’n feestje nog een duidelijke, afgebakende reden nodig? Van verjaardagen tot het feit dat het lekker weer is, alles kun je aangrijpen om familie en vrienden eens lekker in de watten te leggen. Doe dat dan ook uitvoerig. En daarbij jezelf ook, natuurlijk.

Op deze schranspart- pardon, heugelijke dag wil je niets aan het toeval overlaten. Je moet daarom niet alleen over verse ingrediënten beschikken om de heerlijke hapjes en de meest daveringwekkende diners op tafel te zetten, ook op het gebied van keukengerei mag je de allerhoogste eisen stellen.

Pietje Precies

Op zogeheten ‘mierenneukers’ wordt nogal eens neergekeken. Maar tijdens heel veel processen is nauwkeurigheid een belangrijke eigenschap. Denk daarbij aan van alles van chirurgie tot aan kokkerellen. Dus wees de eerste keren dat je een gerecht voorbereidt, kookt en/of bakt absoluut zeker dat je je aan de voorgeschreven aantallen en eenheden van de gebruikte ingrediënten houdt. Wijk te veel af en dit kan de smaak behoorlijk beïnvloeden. Bovendien kun je niet meer echt spreken van het specifieke gerecht wanneer de hoeveelheden qua ingrediënten niet meer in de juiste verhouding zijn. Gebruik dus altijd meetinstrumenten die heel nauwkeurig zijn, zoals een maatbeker of een weegschaal. Desnoods beide.

Vers van het mes

Ja ja, we weten heus wel dat dat ‘vers van de pers’ hoort te zijn en dat huidige tussenkop een gebroken rijm oplevert: laat ons nou gewoon even. Goed, kwaliteit is op het gebied van messen van het grootste belang. Af en toe even moeten slijpen is helemaal niet erg, maar bij goedkope troep mag dit meestal al niet meer baten. Liever delf je dan even in je buidel om wat meer uit te geven, anders blijf je aan het kopen.

Daarnaast krijg je van ons de tip om per ingrediënt soort een losse plank te kopen. Dit om ‘kruisbestuiving’ door bacteriën die zich nestelen in de groeven van iedere snijplank te voorkomen.

De pan bij de steel pakken

Maar welke pan is dat? Hopelijk heb je in ieder geval een setje met kookpannen in huis, daar kun je nauwelijks mee de mist in gaan. Maar gaan we het hebben over braad-, grill, wok- en andere soorten pannen, dan is het een ander verhaal. Goedkoop is hier meestal duurkoop: de anti-aanbaklaag van kwalitatief lage modellen laat namelijk nogal snel los en dat kan dus ook de kwaliteit van het vlees of de groente die je erin bereidt verslechteren. Kies daarom altijd voor de wat duurdere merken zoals BK, Emile Henry en Rosle om zeker te zijn van duurzaamheid!

Aanbevolen artikelen