Wat je moet weten voordat je een blokhut koopt

Voordat je een blokhut koopt wil je er wel goed over nadenken, het is een investering die je liever niet twee keer doet. Iedereen heeft een andere wens waarom ze een blokhut willen de één wil een verrijking van het buitenleven, extra opbergruimte of tuinkantoor van bouwen. Door middel van deze blog wil ik jullie graag informeren voor als je een blokhut gaat kopen. 

Waar ga ik het voor gebruiken?

Als allereerst het klinkt heel eenvoudig, maar het is iets wat veel mensen soms maar gokken. Bepaal van tevoren waar je de blokhut voor gaat gebruiken. Dit is hoofdzakelijk doordat je dan weet hoe groot de ruimte moet zijn in je tuin. Met een blokhut kan je verschillende kanten op die allemaal een andere grootte hebben. Blokhutten zijn dan ook in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat er soms een vergunningplicht is. Het verschilt per gemeente, maar in Nederland hang het meestal af van de grootte en hoogte.  

Blokhut stijlen

Als je eenmaal een blokhut gaat kopen dan zijn er ontzettend veel stijlen: rechthoekig, vierkant, met of zonder overkapping etcetera. Ook zijn er verschillende soorten daken namelijk: traditionele zadeldak, eenvoudig plat dak, piramide dak, een rond dak en een dak dat aan één kant schuin afloopt. Daarnaast is het materiaal waaruit het dak gemaakt is belangrijk. Op een plat dak kunnen geen dakpannen, daarom is dat ook belangrijk om in overweging te nemen. De soorten materialen die er zijn: dakpannen, shingles en dakleer. Shingles zijn flexibele dak elementen die gesneden worden uit lange stroken. Er zijn verschillende kleuren, ook is de vorm verschillend. Hierdoor kunt u helemaal zelf bepalen hoe je het dak eruit wil laten zien. Ook is de dikte van de wanden belangrijk. Hoe dikker de wanden van de blokhut zijn, hoe sterker en hoe beter geïsoleerd het is. Wel is daar meer budget voor nodig, want hoe dikker de wanden hoe duurder de blokhut zal zijn. 

Materiaal

Het materiaal waar de blokhut uit bestaat is ook ontzettend belangrijk. Door het materiaal kan je de kwaliteit en de levensduur van je blokhut bepalen, zodra je het niet goed verzorgt is de investering voor niks geweest. Hout blijft altijd in werking, want het is een natuurproduct. Door de temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid verschillen kan het hout gaan splitsen. Daarnaast zijn de sommige houten blokhutten ook minder duurzaam dan anderen doordat het gevoeliger is voor de weer verschillen het hele jaar door. Daarom is het belangrijk om dat ook in het kostenplaatje mee te nemen. 

Al met al denk van te voren goed na waar ga ik het voor gebruiken? Hoe groot moet het zijn? Wat voor een vorm wil ik? Bekijk heb ik een vergunning nodig ja of nee?  En laat u goed informeren bij de aankoop van de blokhut.

Aanbevolen artikelen