De voordelen van het eten van noten

Noten zijn een ideale snack: gemakkelijk om mee te nemen, lang houdbaar en erg smaakvol. Wist je dat noten ook nog eens erg voedzaam zijn? Alle verschillende soorten noten hebben hun eigen samenstelling qua voedingsstoffen die bijdragen aan je gezondheid. Noten kopen kent vele voordelen, in deze blog lees je 8 voordelen van het eten van noten: 

 1. Noten zijn rijk aan nutriënten

Per notensoort verschilt de verhouding aan voedingsstoffen. Wat alle notensoorten met elkaar gemeen hebben is dat ze een uitstekende bron van verschillende voedingsstoffen zijn, waaronder: gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. 

 1. Bijdrage aan gewichtsbeheersing

Hoewel noten rijk zijn aan calorieën, kan het dagelijks eten van een handjevol noten bijdragen aan gewichtsbeheersing. Noten bevatten namelijk een hoog gehalte aan eiwitten en vezels.De combinatie hiervan zorgt ervoor dat je een langdurig verzadigd gevoel ervaart. Hierdoor zal de neiging tot overeten of ‘snaaien’ verminderen.

 1. Goed voor het hart
  Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten volgens het Voedingscentrum. Dit komt doordat het eten van noten zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol. Het LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
 2. Bloedsuikerregulatie
  Noten zijn een waardevolle en gezonde voeding voor mensen met diabetes of metabool syndroom. Noten hebben een lage ‘glycemische index’, wat betekent dat de bloedsuikerspiegel niet snel zal stijgen na het eten van noten. Ook de insulinegevoeligheid kan verbeterd worden na het consumeren van noten, wat bijdraagt aan het beheersen van diabetes.
 3. Goed voor de hersenen
  Recent onderzoek suggereert dat noten de hersenfunctie kunnen verbeteren. Noten bevatten omega-3-vetzuren en antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen tegen cognitieve achteruitgang naarmate we ouder worden. De omega-3-vetten blijken belangrijk te zijn voor de miljoenen vertakkingen van kleine slagaders die zuurstof en voeding leveren aan allerlei verschillende delen in onze hersenen. Vooral de walnoot zit boordevol omega-3-vetten. Is het je weleens opgevallen dat walnoten ook lijken op twee hersenhelften?
 4. Ontstekingsremmend
  Het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren in noten helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. De antioxidanten gaan de vrije radicalen in ons lichaam tegen. Dit kan op den duur ook bijdragen aan de vermindering van het risico op chronische ziekten. 
 5. Verbeterde spijsvertering
  Noten zijn een goede bron van voedingsvezels. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede spijsvertering en darmgezondheid. Vezels zorgen voor een soepele stoelgang en een verzadigd gevoel. Daarnaast dienen ze ook als ‘voedsel’ voor de goede bacteriën in je darmen.
 6. Versterking van het immuunsysteem
 7. De antioxidanten en mineralen in noten, zoals selenium en zink, kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het lichaam te beschermen tegen verschillende ziektes. Het dagelijks eten van een handjevol noten zou een positief effect hebben op je weerstand en de aanmaak van rode bloedcellen. 

Al deze voordelen maken noten een waardevolle toevoeging aan bijna elk dieet. Door dagelijks een kleine hoeveelheid noten te eten, kun je genieten van de gezondheidsvoordelen terwijl je jezelf trakteert op een heerlijke snack. Of je nu kiest voor amandelen, walnoten, cashewnoten of macadamianoten, elke soort heeft zijn eigen unieke set van voordelen. Kies jouw favoriete noot en profiteer van de voordelen van dit natuurlijke superfood.

Aanbevolen artikelen