Dekbedovertrek roze voor meisjes en jongens?

Is het raar om een dekbedovertrek in de kleur roze te kopen voor je zoon? Veel mensen denken van wel. Maar de discussie over de vraag of jongens dekbedovertrekken in deze kleur moeten hebben, gaat heel ver terug. Sommige mensen vinden dat het meisjesachtig is en niet geschikt voor jongens, terwijl anderen geloven dat het kan helpen hun zachtere kant te uiten. Waarom is dit zo’n controversiële discussie? In deze blog gaan we het hebben over de discussie waarom een dekbedovertrek voor meisjes en voor jongens geschikt zou zijn. We gaan van beide kanten de situatie bekijken en vertellen je graag hoe wij hierover denken.

Roze is voor meisjes

Veel mensen geloven dat de kleur roze voor meisjes is, omdat deze vaak met de stereotype gedachte geassocieerd wordt van een ‘vrouwelijke’ kleur. Dit komt waarschijnlijk doordat de meeste roze producten gericht zijn op de vrouwelijke markt. Zo zijn de meeste roze kledingmerken, cosmetica en andere producten bedoeld voor vrouwen. Daarnaast is de traditie ontstaan dat de bruid in een wit jurkje trouwt, terwijl de bruidegom in een pak verschijnt. Deze traditie is ontstaan omdat wit wordt gezien als de kleur van het licht en de hoop. Roze wordt vaak geassocieerd met verdriet of rouw, omdat het de tegenhanger is van wit. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar deze gedachte blijft toch bestaan.

Jongens kiezen het zelf

Wat de meeste mensen niet weten, is dat de kleur roze door de jaren heen steeds populairder is geworden onder de mannen. Dit komt doordat de moderne man nu meer zijn emotionele kant wil tonen en niet alleen de ‘sterke man’ wil zijn. Roze wordt vaak geassocieerd met zachtere emoties zoals liefde, verdriet of rouw. Daarnaast kan de kleur ook rustgevend werken, wat ideaal is voor in de slaapkamer. Dit betekent dat een dekbedovertrek in deze kleur niet alleen geschikt is voor meisjes, maar ook voor jongens. Elke jongen moet zelf bepalen of hij een dekbedovertrek in deze kleur wil of niet. Als hij dat wil, geweldig! Zo niet, dan is dat ook goed.

Waarom wekt een dekbedovertrek roze een discussie op?

Het probleem is dat we de neiging hebben om te veel nadruk te leggen op het geslacht en welke kleuren ‘horen’ te zijn voor jongens en meisjes. We moeten onthouden dat jongens van allerlei kleuren kunnen houden, niet alleen van blauw. Studies hebben aangetoond dat de kleur roze een kalmerend effect heeft op mensen, en daarom wordt het vaak gebruikt in kinderkamers. Dus als jouw zoon een roze dekbedovertrek wil, is er geen reden waarom hij er geen zou mogen hebben. Aan het eind van de dag, is het aan elke individuele jongen of hij een roze dekbedovertrek wil of niet. Uiteindelijk bepalen de kleuren die je mooi vind niks over jou of je gedrag. Daarom zou het niet uit moeten maken of jongens een dekbedovertrek roze aanschaffen of misschien dan toch een in een blauwe kleur.

Aanbevolen artikelen