Welke opvangvorm kies jij?

Ben jij je aan het oriënteren op de verschillende vormen van kinderopvang? Dan ben je bij het juiste artikel beland! In dit artikel behandelen we de verschillende vormen van kinderopvang en de voordelen van elk van deze vormen. Je wilt natuurlijk dat je kind een fijn en veilig plekje heeft waar hij/zij lekker kan spelen en ontwikkelen. Lees nu verder en ontdek alles over de verschillende vormen opvangvormen!

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een opvangvorm voor de kleinste kinderen. Hier is plek voor kinderen vanaf het einde van het zwangerschapsverlof tot aan kinderen van een leeftijd van vier jaar oud. Wanneer het kind die leeftijd bereikt gaat deze naar de basisschool waar andere opvangvormen van toepassing zijn.

BSO

Wanneer een kind naar de basisschool gaat verblijft deze tijdens de schooltijden in de klas. Voor opvang voorafgaand of na de schooltijden is er de BSO (buitenschoolse opvang). Deze zit vaak in de buurt van een basisschool of zelfs bij de basisschool in. Op zoek naar een BSO in Groningen? Begin dan met zoeken in de buurt van de basisschool van je kind!

Peuterspeelzaal

Een ouder kan zelf kiezen of die zijn of haar kind naar de peuterspeelzaal brengt. Kinderen vanaf twee jaar zijn hier welkom en leren hier vooral met andere kinderen spelen en interacteren onder begeleiding. De peuterspeelzaal is een plek waar kinderen alvast kunnen wennen aan school.

Gastouderopvang

Een andere mogelijke opvangvorm is gastouderopvang. Gastouders dienen verschillende verklaringen en certificaten te hebben om erkend te worden. Erkende gastouders mogen tot 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Dit is een veelal kleinschaligere vorm van opvang met korte lijntjes en betreft veelal kinderen uit de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar oud.

Maak een keuze

Nu je bekend bent met de verschillende vormen van kinderopvang kun je zelf gericht een keuze maken voor welke opvangvorm jou het meest geschikt lijkt voor jouw kind. Vraag je jezelf nu af: “Wanneer kinderopvang regelen?” Dan is het antwoord, wanneer je zelf niet kunt oppassen of andere verplichtingen hebt. Dit kan in principe vanaf het moment dat je zwangerschapsverlof voorbij is.

Aanbevolen artikelen